Skinnerne mellem Mariager og Handest skal igen slides blanke

På søndag den 5. juni indleder veteranbanen sin sommersæson nummer 53. ”Vi glæder os til igen at byde velkommen ombord i vores kulturhistoriske perler af jernbanemateriel,” fortæller Veteranbanens nye driftsbestyrer Katrine Blåberg Andersen. ”Det meste af vores rullende materiel har efterhånden rundet et århundrede. Vores lokomotiver og vogne stammer fra privatbaner i Midt- og Nordjylland, der for manges vedkommende blev nedlagt for mere end halvtreds år siden”, fortsætter Katrine. ”Vi genskaber en hyggelig privatbane fra 1920`erne, med såvel diesellokomotiv som sjove gamle motorvogne. Alt sammen fra en fjern tid, hvor landets statsminister hed Thorvald Stauning og regenten var Christian X.  Vores alleryngste materiel er bygget først i halvtredserne, så også disse køretøjer har nu nået den officielle pensionsalder. Materiellet er imidlertid gjort af solidt kram fra Scandia i Randers og Frichs i Århus, så de kører lystigt videre hos os,” beretter Katrine.

”Veteranbanen kører søndage i juni, tirsdag, torsdag og søndag i juli samt søndage i august måned.

I efterårsferien slutter vi af med den traditionsrige kastanjetogskørsel, som banen har kørt de seneste mere end tyve år – og så naturligvis Halloween-toget torsdag aften i børnenes efterårsferie. Det plejer at være et brag af en succes”.

Det rullende materiel er klar til den kommende sæson.  De mange person- og motorvogne af teaktræ har fået en omfattende og kærlig gennemgang, så hele vognparken nu stråler og skinner i sommersolen. ”Det bliver garanteret en tur med stil”, lover Katrine.

Veteranbanen er Danmarks længste; 17 kilometer, der i bogstavligste forstand snor sig gennem den smukke natur i det bakkede og frodige landskab syd for Mariager.

Akkompagneret af fløjten fra det gamle lokomotiv eller de aldrende motorvogne går det op langs Mariager Fjord, gennem bøgeskov, over store uberørte vådområder og over hedearealerne ved Glenstrup til endestationen i Handest.

Rigtig mange rejsende benytter turen til at spise den medbragte frokost eller nyde eftermiddagskaffen i de hyggelige gamle personvogne. Har man brug for at strække benene undervejs, går man blot ud på vognens åbne endeperroner, hvor man kan indsnuse atmosfæren af en rigtig jernbanerejse fra dengang, farfar var dreng. Kort sagt, der er lagt op til den ideelle familietur, for alle generationer; både børn, forældre og bedsteforældre. Har man barnevogn med, kan den naturligvis anbringes i togets pakvogn, mens familien hygger sig på de polstrede brune lædersæder. Familiens firbenede ven er selvfølgelig også velkommen. Hunde befordres gratis, ligesom cykler medtages frit.

På endestationen i Handest kan man aflægge et besøg i den gamle ventesal, hvor portrætter af den kongelige familie kigger ned på de ventende rejsende, og i stationskontoret regerer stationsmesteren og hans kollega postbuddet, der står ved sorteringsreolen. Kort sagt, Handest station en et stykke levende kulturhistorie, fra den tid, da Mads Skjern ankom til Korsbæk.

På veteranbanen er hastigheden ikke voldsom. ”Med 30 kilometer i timen får alle sjælen med sig, og har man madkurven eller eftermiddagskaffen med i toget, smager det hele dobbelt så godt”, garanterer Katrine, der ønsker alle en rigtig god sommer.