Med veterantoget 100 år tilbage i tiden, på en 52 år gammel veteranjernbane

 

Tag plads i det næsten 100-årige veterantog og rejs tilbage i tiden til den gang, bedstemor eller oldefar var unge, da Danmarks regent hed Chr. X. og landet blev ledet af Th. Stauning.

Allerede, når du har købt din billet, er rejsen begyndt. En ”tur/retur Mariager-Handest” er en billet i brunt pap, ganske som den, stationsforstanderen i billetlugen solgte for hundrede år siden.

 

Togføreren fløjter afgang, og rejsen begynder. 17 kilometer gennem noget af det smukkeste Danmark: Fjord, købstadsidyl, bøgeskov, bølgende bakker, heder og ådale. Hastigheden er 30 kilometer i timen, så du når at få sjælen med.

 

Turen med det gamle veterantog frem og tilbage mellem Mariager og Handest tager 45 minutter hver vej, og der er nok at se på undervejs.

 

 

Der er mulighed for at komme ud at stå på en af de åbne endeperroner på personvognene og derfra nyde naturen og høre det gamle lokomotiv, der arbejder sig gennem det naturskønne landskab syd for Mariager Fjord med flittig brug af fløjten. Alle veterantogene fremføres i 2022 med banens historiske motormateriel.

 

Familien er naturligvis meget velkommen til at tage madkurven og eftermiddagskaffen med i veterantoget og nyde forfriskningerne undervejs i toget. Det gør blot turen endnu hyggeligere.

 

I kan også nyde den medbragte mad på den fredede Handest station, hvor der er borde og bænke. Kaffe, kage, is og sodavand kan købes i Jernbanekiosken på stationen. Børnene kan i mellemtiden køre en tur med den postkasserøde skinnebus på modelbanen i stationens pakhus. I kan også kigge indenfor i ventesalen og stationskontoret, der står ”næsten urørt”, som da privatbanen åbnede for snart et hundrede år siden.

 

Jernbanestrækningen åbnede i 1927 som privatbane mellem Mariager og Viborg og var i drift indtil 1966. Fire år senere den 2. maj 1970 åbnede veteranbanen. Banens lokomotiver og vogne er fra perioden 1900–1950 og har kørt på privatbaner over det meste af Danmark; fra Skagen i nord til Hundested i øst og Thyborøn og Nr. Nebel i vest.

 

Hos veteranbanen fuldender vi et levende og aktivt stykke dansk kulturhistorie. Historien om en lokal privatbane. Vi skaber og tilbyder jernbanebanenostalgi fra den gang bedstefar eller olde var unge, og vi viser dansk vognbygningskunst, når den er bedst, på Danmarks længste veteranbane! Vi har i omegnen af ti tusinde gæster pr. år, som begejstres over oplevelsen af et aktivt museum med masser af mekanik.

 

Gennem sommersæsonen 2022 afholder veteranbanen temadage:

 

  • Veteran-dag, søndag den 12. juni. Veteranbanen inviterer veteranbiler, motorcykler og knallerter til træf på stationerne i Handest og i Mariager. Veteranbanens flotte røde skinnebus kører ekstrature denne dag
  • Kuffert-dag, søndag den 26. juni. Alle, der møder op med en gammel pap-/læderkuffert kommer gratis med toget. – Og klæd jer meget gerne ud a` la Korsbæk.
  • Bamsedag, søndag den 21. august. Alle børn ifølge med voksne og medbringende sin bamse kommer gratis med toget.
  • Lysregatta, lørdag den 10. september. – Solnedgangskørsel med skinnebus til Fjelsted og efterfølgende Lysregatta på Mariager Havn. Se køreplanen på veteranbanens hjemmeside.
  • Kastanjetog i efterårsferien, uge 42. – Kør med ud og saml kastanjer og få en herlig oplevelse med børnene.
  • Halloween-tog, torsdag den 20. oktober. Aftentur til Handest med indlagt (u)-hygge. Alle børn, der møder med et udhulet græskar/græskarlygte kommer gratis med ifølge med en voksen. Se køreplanen på veteranbanens hjemmeside.
  • ELRO-dag, søndag den 4. september. Veteranbanens mange køretøjer er ude at køre hele dagen. Stor udvidet køreplan fra ca. kl. 09:00–18:00. Gratis kørsel. – Se køreplanen på veteranbanens hjemmeside.

 

Hvorfor ikke leje dit eget tog eller din egen vogn?

 

Gør busturen, udflugten, brylluppet, fødselsdagen, receptionen eller firmafesten til noget særligt. – Lej et veterantog. Dit helt eget. Et tog med stil. Med lokomotiv eller motorvogn spændt foran de lakerede teaktræsbeklædte personvogne med åbne endeperroner og med personale i flotte gamle uniformer. En tur i noget af Danmarks flotteste natur. I kan gøre ophold undervejs, hvis I har lyst til picnic i det grønne.

Eller lej jeres helt egen personvogn for en dag, og få vognen koblet til dagens ordinære veterantog.

Mulighederne er mange. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænsen.

 

Se sæsonens køreplan på banens hjemmeside. Billetter til de ordinære veterantog kan ligeledes bookes direkte via hjemmesiden www.mhvj.dk

 

Mariager station tlf. 98 54 18 64